Rezene Tohumu
En gergin anlarımızda hemen başvurduğumuz, sakinleştirici özellikleriyle bilinen ve çayı oldukça tercih edilen rezene, çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Farklı şekillerde kullanılabilen rezeneler genellikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirilmektedir. Sodyum ve potasyum açısından zengin olan rezeneler hakkında neler biliyorsunuz? Rezeneler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve rezene yetiştiriciliği ile ilgili sorularınıza cevap bulmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Rezene Tohumunun Özellikleri
Maydanozgiller familyasının en özel üyelerinden biri olan rezeneler, stres ve gergin anlarda hızır gibi yetişen bir bitki olarak bilinmektedir. İnsanlar rezene çayını sıklıkla tüketmektedir. Ülkemizde de birçok yerde üretilen rezeneler, farklı ülkelere de ihraç edilmektedir. Kırmızı ve beyaz etlerle birlikte kullanılabilen, hamur işlerinde de sıkça yer bulan rezeneler genellikle sert tadıyla bilinir. Bu nedenle yemeklerde ezilerek kullanılması tercih edilmektedir. Mutfak kültüründe çok sık yer alan rezeneler, tıpta da önemli bir yere sahiptir. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide hastalıklarında önemli bir destek olan rezeneler, mide yanması gibi şikayetleri olanların da belirli aralıklarla tüketmesi gereken bir besindir. Rezene tohumları aynı zamanda zindelik sağlar. Ancak birçok bitkide olduğu gibi, aşırı tüketimi yan etkilere sebep olabilir. Aşırı tüketiminde midede gaz ve ağrıya neden olabilir, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Bu nedenle hekim kontrolünde dikkatle kullanılması gerekmektedir. Özellikle gebelik sürecinde kullanımı desteklenmez.
Rezene Tohumunun Kullanımı
Rezeneler, kireç açısından zengin toprakları tercih eden bitkilerdendir. Rutubetin fazla olmadığı, kumlu-tınlı toprakları seven rezeneler, çelik şeklinde üretilebilmektedir. İlkbahar mevsiminde, en geç Mayıs ayına kadar ekim yapılmalıdır. Yaklaşık 3 cm derinliğe sahip bir toprağa dikilmesi uygun olacaktır. Gübreleme işlemlerinde ise ahır gübresinin kullanımı tavsiye edilir. Toprağın yapısı ve bulunduğunuz iklime bağlı olarak şartlar değişebilmekle birlikte, genel özelliklerinden bahsedilmektedir. Tohumların ekiminin ardından dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, toprağın üstünün naylon ile kapatılması gerektiğidir. Ardından düzenli sulamayla bir ya da iki hafta içinde çimlendiği görülecektir. Toprakta yeterli organik madde olmadığı durumlarda torf ve gübre ile takviye yapılmalıdır.
Sizler de “Rezene Tohumu” ile ilgili bildiklerinizi ve paylaşmak istediklerinizi bize iletebilirsiniz. Bahçenizden güzellik ve neşe eksik olmasın. Keyifli ve mutlu alışverişler dileriz…
0 Yorumlar