Pirinç Tohumu
Pirinç, bir diğer ismiyle çeltik yetiştiriciliği ülkemizde birçok bölgede yapılan önemli ekonomik faaliyetlerden de biridir. Sofralarımızda olmazsa olmaz, en güzel ikili menülerin vazgeçilmez ismi pirincin faydaları duyanları şaşırtıyor. Sofralarımızda sık sık bulunan pirinç yetiştiriciliği için babadan oğula geçen bir gelenek gibi yayılmaya devam ediyor. Siz de pirinç yetiştiriciliğini merak ediyorsanız ya da hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Pirinç Tohumunun Özellikleri
Poaceae (Gramineae) familyasına ait olan pirinç genellikle tek yıllık bir bitkidir. Yetiştirilmesi için büyük bir su kaynağına ihtiyacı olan pirinç için düşük işçi maliyeti yada üretim için gerekli makineler gereklidir. Pirinç üretimi üç farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan birincisi sulanarak yapılan üretimdir. İkincisi derin su şartlarında yapılan üretim olarak bilinir. Üçüncüsü ise sulamadan yapılan üretimdir. Bulunulan iklime, şartlara bağlı olarak farklı yetiştirme şekilleri kullanılabilmektedir. Güneydoğu Asya’da çok çeşidi bulunan pirincin 7000 türü olduğu söylenmektedir. Genellikle fazla yağış alan bölgelerde yetiştirilir. Pirinçlerin faydasını saymakla bitmez… İnsan sağlığı için gerekli kaloriyi sağlayan pirinç yüksek tansiyonu düşürerek fazla üre miktarını da azaltmaktadır. Yalnızca pirinç değil unu dahi birçok faydaya ev sahipliği yapar. Örneğin un yaraları kurutmak amacıyla kullanılabilmektedir.
Pirinç Tohumunun Kullanımı
Hemen hemen birçok toprakta yetişebilen pirinçler için toprağın yabancı maddelerden temizlenmesi gerekir. Çeltik tarlasında genellikle tarla pullukla ya da sabanla sürülür. Bulunulan her toprağın yapısına göre hazırlık farklı olacaktır. Dengeli beslenmek için benzersiz bir gıda olan pirinç direkt tarlaya da ekilebilir, fidelerle de yetiştirilebilir. Her iki yöntemin de avantajı ve dezavantajı vardır. Duruma ve konuma göre değerlendirilmesi yapılmalıdır. Tarlaya direkt ekilecek tohumlar için hektar başına 100 – 160 kg tohum gerekmektedir. Ekimden 1-2 gün önce ön çimlendirme yapılmalı ekimin ardından 1-2 gün sonra yaklaşık 15-20 cm mesafe ile yeniden tohumların ekimi gerçekleştirilmelidir. Tarla haricinde dikim işlemlerinde yöntem ve kullanılacak yollar değişmektedir. Üzerinde durulan hususlara dikkat edilerek izlenecek adımlar bitkinin sağlıkla gelişimi ve istenen büyümeye ulaşması için gerekli ve önemlidir.
Sizler de “Pirinç Tohumu” ile ilgili bildiklerinizi ve paylaşmak istediklerinizi bize iletebilirsiniz. Bahçenizden güzellik ve neşe eksik olmasın. Keyifli ve mutlu alışverişler dileriz…
0 Yorumlar